Hitta begagnade lastbilar

Att köpa ett begagnat fordon är alltid förenat med en viss risk – det gäller såväl för bilar som för lastbilar. Särskilt lastbilar som varit i trafik länge kan ha dragit på sig diverse fel som inte är uppenbara vid första testkörningen.

Är du på jakt efter en lastbil, kommer du mest troligt att använda den för långa och tunga körningar. Därför är det extra viktigt att du i dessa fall är uppmärksam på vad du faktiskt köper.

Vad ska du då vara uppmärksam på? Först och främst fordonets historia. Många ägare och många förare är ofta ett dåligt tecken. Vilken typ av trafik har lastbilen gått i? Stadsdistribution innebär i de flesta fall hårt slitage. Precis som när du köper bil ska du titta på milantalet. Verkar det rimligt för fordonets användning? Om däcken är snedslitna tyder det på ett glapp i hjulinställningen vilket är ett dyrt fel att åtgärda. Även batteriet är dyrt att byta och bör alltså vara i gott skick. Viktigast av allt är ändå bromsarna – dessa måste funka klanderfritt. Begär besiktningsprotokoll från Bilprovningen och gör gärna ett nytt test på en rullbromsprovare.

Det finns dock en hel del “hästhandlare” i den här branschen som säljer lastbilar till “värsta fyndpriset” som senare visar sig kosta massor i att reparera. När du hittar en lastbil för ett fyndpris gäller det att närma sig ett köp med viss försiktighet. Visst kommer miltalet alltid vara högt jämfört med bilar när man köper begagnat, och både utsida och insida är oftast slitnare. Men det finns en gräns. Om exteriören ser hemsk ut kan man fråga sig varför? Vill man sälja en lastbil så tvättar man den åtminstone. Och om insidan är hemsk är det verkligen ett varningstecken att någon inte har brytt sig om att ta hand om lastbilen. Be alltid om att få provköra innan du köper och blir du nekad är det bara att vända ryggen till och söka dig någon annanstans.

Köpa från tillverkare

Att köpa begagnade fordon direkt från en tillverkare är betydligt säkrare än att köpa från en privatperson. Så länge det är en välrenommerad tillverkare kan du känna dig trygg och ofta får du en garanti som gör att du kan återkomma om du skulle få problem. DAF Sweden är ett exempel på en tillverkare som säljer även begagnade bilar från det egna märket. Standard är att lastbilarna genomgår en grundlig kontroll innan de erbjuds till försäljning. Ett etablerat varumärke har mer att förlora på att sälja dåliga lastbilar än en privatperson.

Köpa från privatperson

Du kan förstås även köpa begagnade fordon från privatpersoner eller via en bilhandlare. En av de största andrahandsmarknaderna i Sverige för fordon online är Blocket där du hittar ett brett utbud av begagnade bilar och lastbilar. Där dyker det ständigt upp nya annonser, och kanske är det nästa annons som passar just dina kriterier perfekt. Fördelen med en sida som Blocket är att priset i regel är lågt eftersom det inte finns några mellanhänder, samt att du ofta kan förhandla om priset direkt med säljaren. Problemet är förstås att Blocket lockar många skojare, och det är svårt att veta om du verkligen får vad du betalar för. Här måste du vara extra uppmärksam.

När du köper begagnat så skyddas du av konsumentköplagen, men den kan inte alltid vara till hjälp. Hittar man dolda fel i efterhand kan det vara svårt att bevisa att privatpersonen eller företaget borde ha haft vetskap om detta och informerat innan köpet. Det är speciellt svårt att påvisa dessa saker när man handlar av privatpersonen så gå försiktigt fram när du handlar.