Hitta bra företagspresenter

Som företag är det bra att göra leverantörer, kunder och anställda glada. Det är inte alltid det enklaste men man kommer långt med bara en lite gåva. 

För leverantörer

När leverantörerna gör ett bra jobb är det alltid bra att meddela detta. Det stärker bandet mellan företaget och alla blir på bättre humör. En gåva till dem passar ypperligt om ni precis tagit er igenom en stressig situation, exempelvis julhandeln. En leverantör som alltid levererar i tid ska få beröm för detta, det ska inte bara antas att det är så de ska arbeta.

När det är mellan företag är det svårt att dela ut personliga gåvor. Man måste generalisera och erbjuda en vara som uppskattas och passar de flesta. En sådan gåva är exempelvis choklad. Köp bra choklad och skicka ut tillsammans med en lapp där ni tackar för bra samarbete. Är era företag nära varandra geografiskt sett kan ni även anordna kvällar där ni bjuder leverantörerna på middag eller varför inte gå på hockey tillsammans? Att umgås kan stärka era företagsband ännu mer.

För kunder

Beroende på verksamhet samlar man olika mängd data om sin kunder. Ju mer man känner sina kunder, desto lättare är det att tillfredsställa deras behov och erbjuda varor och tjänster som faller dem i smaken.

Kundgåvor kan gärna ha företagets logga tryckt på sig. Delar man ut mössor med loggan så vet man att alla som bär mössan samtidigt gör gratisreklam för ditt företag. Det kan skapa ett rykte i kundens vänskapskretsar och därmed locka in fler kunder.

Försök göra gåvorna så personliga som möjligt, men om det inte är möjligt är det perfekt att skicka ut give aways, det vill säga smågåvor. Använd alltid kundens namn i eventuella brev. Ge gärna något som har en praktiskt användning, som USB-minnen eller muggar. Det är en liten gest som inte behöver kosta mycket men du tjänar in kundlojalitet!

Att ge speciella rabatter och liknande är också ett lätt sätt att visa vilka fördelar man får genom att stanna kvar som kund. Skicka ut erbjudanden till era bästa kunder (varit medlem längst, handlat mest eller andra kriterier) och locka dem med fina rabatter.

För anställda

Anställda vet vilka de jobbar för, de behöver inte någon företagslogga på sina gåvor. De vill dock känna sig uppskattade, speciellt när de slitit och arbetat riktigt hårt å företagets räkning. Gåvor till anställda kan ges närsomhelst, men brukar främst ges runt jul och när de visat riktigt engagemang. Bjud gärna med anställda att fira med er när det går bra för företaget. Något så litet som att bjuda de anställda på lunch ökar deras välvilja mot företaget och när de talar gott om sin arbetsplats till familj och vänner, får ni också gratisreklam.

Här är det lättare att ge lite mer personliga gåvor eftersom man lätt kan lära känna sig anställda. Ge dem gärna något som de kommer att få verklig användning av. Hos Driva & Lehmanns som vi länkade till ovan kan man också köpa bedset, knivset och roliga inredningssaker som visar de anställda att företaget uppskattar deras hårda jobb.