Hitta en partner

Det är inte lätt att hitta någon i singeldjungeln. När man väl träffat någon märker man snabbt om det är någon som man kan ha ett längre förhållande med och inte. Men hur ska man gå till väga för att ens få ett första möte?

DN har skrivit en artikel med fakta från Sifo tog fram 2010 om hur vi dejtar i Sverige och de vanligaste sättet var dessa:

Genom vänner

Ett sätt som är välbeprövat landet över är att träffa någon genom gemensamma kompisar. En person tar med sin partner och partners vän och gnistor uppstår. Många förhållanden börjar på liknande sätt. Det kan också ske genom att först vara vänner för att sedan övergå till ett förhållande. Det behöver inte alltid vara kärlek vid första ögonkastet. En kärlek som växer fram genom år av umgänge kan vara lika stark och äkta. Då har man redan byggt upp en stabil grund och vet vad man ger sig in på.

Dejtingsajter

Stigman över att dejta online börjar lägga sig. Allt fler svenskar söker sig till nätet för att hitta sin partner. En del känner att deras stad är för liten och utbudet snålt. Andra har lättare att vara ärliga och öppna med sig själva om de får skriva ner sina tankar än sitta öga mot öga med en främling. Genom kontaktannonser online står hela Sverige öppet för en, istället bara för dem i ens närhet eller stad. Det är också lättare att vara sårbar på nätet än ute på stan då risken finns att någon snäser av en.

På jobbet eller skolan

En stor andel personer träffar också lämpliga partners via skola och jobb. På universitet uppstår det alltid sittningar och fester för att man ska kunna mingla och träffa folk. Vissa söker inom sin egen klass eftersom det är störst chans där att en potentiell partner delar ens intresse och åsikter. Jobbet är likadant: after work är ett bra sätt att kunna ha mer avslappnade samtal med sina arbetskollegor och få lära känna dem som man inte träffar så ofta på arbetsplatsen. Här kommer det alltid finnas personer som är nöjd med sitt jobb, och de som bara jobbar för pengarnas skulle men inte trivs så mycket. Då brukar man söka sig till den som ser ut att befinna sig i samma livssituation som en själv.