Hitta ett sätt att sluta röka

Att sluta röka är nog en av jobbigaste saker du kan gå igenom. Det finns flera olika metoder att prova och de har båda sina för- och nackdelar. 

Alla är så klart medvetna om att rökning är farligt och att du får en massa fördelar av att sluta. En av anledningarna varför det är så svårt att sluta röka är att hjärnan belönar sig själv, och därmed dig, varje gång du ger den nikotin och straffar dig när den inte får något. Det är dock inte nikotinet som är det farligaste, det är alla tillsatsämnen i cigaretter som gör dem livsfarliga och cancerframkallande.

Hur gör man att slutta röka? Det gäller att hitta sitt eget sätt, det som fungerar bäst för just dig.

Trappa ned

En vanlig metod som många börjar med är att helt enkelt röka lite mindre varje dag för att tillslut inte röka all. Hjärnan får sakta vänja av sig vid den stora nikotindosen och man slipper de största abstinensbesvären.

Nackdelen är förstår att detta kan ta tid och det krävs inte mycket för att man ska fuska. Lite extra stress på jobbet, en dålig dag eller ett bråk med partner kan göra att man helt enkelt tar två-tre extra cigaretter och då är det svårt att gå tillbaka till bara en cigarett om dagen.

E-cigarett

Det nyaste inom sluta-röka-kretsen är att elektroniska cigaretter där man endast får i sig nikotin, utan de farliga tillsatserna. Det är ett perfekt mellansteg mellan att sluta röka och vara rökfri. Eftersom det bara är ofarliga ångor kan man därför röka inomhus, närhelst man får röksug.

En nackdel är såklart att man fortfarande behåller vanan av att röka och underhåller sitt nikotinbehov.

Champix

Detta är receptbelagt och man behöver besöka en vårdcentral eller läkare för att få tabletterna. Med Champix så stryps nikotinberoendet helt så man tappar röksuget. Det enda som finns kvar att tackla är rökvanan och den psykologiska känslan att man vill ha en cigarett.

Nackdelen är att det finns ingen garanti att röksuget inte kommer tillbaka när man slutar ta tabletterna och det finns en del biverkningar som man måste se upp med. Den vanligaste är illamående och nedstämdhet.

För mer information om fördelarna med att vara rökfri, besök 1177.se.