Hitta mer tid

Är det något som man alltid tycks ha för lite av så är det tid. Till skillnad från många andra saker man kan sakna så kan man inte bara införskaffa lite extra. Hur gör man då för att lyckas balansera alla de viktiga delarna i sitt liv?

tidtagarur

Ta kontroll

För att lyckas med detta så behöver man till att börja med ta total kontroll över sin tid. Detta betyder oftast att man behöver införskaffa en kalender av något slag. Exakt vilken typ av kalender som du bör använda varierar beroende på hur dina dagar ser ut. Om du har många små möten ut så kan det vara bättre att välja en där varje sida visar en dag. I de flesta andra fallen så kan man helt enkelt välja en kalender där en vecka tar ett uppslag. Du se lite av variationen som finns av fickkalender på denna hemsidan.

När du väl har en bra översikt över din tid så kan du ser var du har hål som du annars inte tänkte på. När schemat väl är fyllt så kommer du även känna vilka delar som tar tid men inte är inplanerade i schemat. Nu skall vi faktiskt undersöka vad man kan göra för att frigöra mer tid!

Prioriteringar

Förenklat så handlar allt, precis som vanligt, om prioriteringar. Vissa saker som vi gör så gott som dagligen har inte speciellt stor effekt, speciellt inte i förhållande till den spenderade tiden. Den värsta tidsboven kan ofta vara möten. Möten drar ofta ut på tiden och resulterar långt ifrån alltid i något konkret resultat. De möten som du ändå måste ha bör du se till att effektivisera så mycket som möjligt. Detta betyder bland annat att sätta en fast sluttid samt planera så mycket du kan innan mötet sätter igång. Skicka ut dagordningar så att alla inblandade kan ha läst på gällande vad som skall diskuteras.

Utnyttja tider med lågtrafik, detta gäller både ute på vägen och i butiker. Att åka in till jobbet före eller efter rusningstrafiken sparar dig tid, pengar och stress. Man kan även göra det samma med inhandlingen. Att placera turerna till affärerna riktigt sent eller tidigt gör att du inte behöver brottas i butiken med en massa andra kunder.