Hitta någon som kan ge ut din bok

Om du drömmer om att ge ut en bok är du inte ensam. Kanske går du omkring med en roman i huvudet som bara väntar på att bli nedskriven – men det är svårt att få skrivandet att bli av när mycket annat pockar på uppmärksamheten.

Att skriva en bok är en enorm kraftsträngning som kräver både tid och energi – och det är bara det första hindret innan boken kan ges ut.

Skriva

Egenutgivning en smart lösning

När manuset väl är klart och du har skickat in den till förlaget är risken stor att det trillar in refuseringsbrev efter refuseringsbrev i brevlådan. Förlag har bara intresse av det som ökar försäljningen, vilket är en extremt liten del av alla böcker som skrivs. En lösning för att få din bok utgiven är att ge ut den själv. Det var en möjlighet som inte fanns bara för ett tiotal år sedan, men i dag är det i allra högsta grad en realitet. Att ge ut en bok på egen hand kräver dock lite mer arbete.

Tjänster att hålla utkik efter

Det varierar huruvida tryckeriet hjälper dig med distribution, marknadsföring och andra saker som kan vara bra att tänka på vid en bokutgivning. Det viktigaste är att tryckeriet kan ge en tydlig överblick över vilka tjänster som erbjuds och till vilket pris. Vulkan Media är bra exempel på ett sådant tryckeri. Det ska vara lätt att lägga till tjänster till ett existerande paket – exempelvis redaktörsarbete för att försäkra dig om att inget slarvfel slinker med i publiceringen.

Förverkliga din författardröm

Böcker utan något betydande kommersiellt värde kommer sällan igenom de traditionella förlagens sållningsprocesser och därför är egenutgivning ett utmärkt alternativ när bokens målgrupp är något mindre. Egenutgivning passar kanske särskilt bra om du har skrivit en minnesbok över släkten eller bygden som du vill dela med intresserade. Det är också ett bra sätt att ge ut din bok till en större publik om den har blivit refuserad hos andra förlag. Genom att ge ut boken hos ett tryckeri kan du förverkliga din författardröm och din idé blir till en fysisk bok.