Hitta sätt att minska insynen hemma

shutterstock_145680647

En del bor nära en trafikerad motorväg, andra tycker att det är lite för lätt att se in i grannens hus (och därmed att grannen kan se in i deras), eller så vill man kunna solbada naken på sin egen bakgård utan att störas. Att minska insynen går att göra på olika sätt, det gäller att hitta sättet som passar dig och din bostad. 

Bullerplank

Är man less på att se bilar svischa förbi dagarna i ända, och vill gärna få ned volymen från vägen lite, kan man investera i ett bullerplank.

Bullerplanken är i princip som ett högt staket där plankorna sitter ihop, utan mellanrum. Avskärmande plank är bygglovspliktiga, så du måste ansöka om det. Bullerplank ska sitta ordentligt i marken och kan kräva saker som isolering för att få ned ljudnivån. Du behöver en stor borr för att ta dig ned i jorden och placera stommarna. Dessa kan man hyra själv, med eller utan tillhörande maskin. Utöver det ska det vara väderbeständigt plank, isolering och inga hål mellan plankorna.

Man kan också få bidrag för sitt bullerplank om ägarna till vägen, oftast kommunen eller Trafikverket, om ljudnivån överstiger nationella maxvärden.

Ändra fönstren

Vill man inte eller kan man inte resa ett stort plank som hindrar grannen för att titta in, kan man försöka att minska insyn genom fönstren. Ett billigt sätt är att dutta fil på rutorna med en svamp (eller pensel). För ett lite finare utseende kan man använda maskeringstejp för att göra mönster. När filen torkat ser det ut som frostat glas och det luktar ingenting. Du kan enkelt ta bort eller göra om det, använd bara vatten.

Eller så använder du dig av spegelfilm. De kostar några hundralappar per meter men är perfekt för att få ett mer privat hem. Från utsidan ser fönstret ut som en spegel men det är fortfarande möjligt för person på insidan att se ut genom fönstret. Du slipper insyn men kan ändå hålla uppsyn över trädgården.