Svenska storföretag

VolvoSverige har en diger historia av framgångsrika företag. Under den senare delen av 1900-talet var det till och med så att flera av våra svenska företag var världsledande på ett flertal marknader. Här presenterar vi några av de framgångsrika företagen.

Faktum är att flera av företagen faktiskt ligger med på listor över storföretag i världen, något som kräver omsättningar på hundratals miljarder om året.

Volvo

Volvo är grundat 1927 och har såldes haft ganska så lång tid på sig att växa sig till vad man är idag. Företaget har idag över 100 000 anställda och har produktion i 19 länder. Därtill verkar man, och har försäljning på ungefär 190 marknader. Idag är Volvo ett företag med ett stort antal olika förgreningar i form av dotterbolag. Själva biltillverkningen som man främst känt för är dock inte längre svenskägt.

Ericsson

Med tanke på företagets inriktning, alltså nätverk för mobil kommunikation så kanske det kommer som något av en överraskning för många att företaget Ericsson faktiskt är grundat redan på 1800-talet. Närmare bestämt 1876 så grundade Lars Magnus Ericsson företaget. Företaget är idag världens största tillverkare av utrustning för att bygga nätverk för mobil kommunikation. Företagets marknadsandel låg under 2012 på hela 38 %. Ganska bra gjort av ett företag vars upphovsman vid uppstarten hyrde ett rum i Stockholm på 13 kvadrat för att bygga matematiska och fysikaliska instrument.

Vattenfall

Vattenfall är ett företag som är helägt av den svenska staten och är idag ett av Europas ledande energiföretag med en verksamhet där man producerar elektrisk energi och fjärrvärme. Man är även en stor elnätsägare. Företaget är grundat 1909 som följd av ett riksdagsbeslut om vattenkraft. Företaget hette då Kungliga Vattenfallsstyrelsen.